• Home
  • Stories
  • Vastgoedcommunicatie in 2023: 5 digitale trends

Vastgoedcommunicatie in 2023: 5 digitale trends

Wil je je vastgoedproject succesvol in de markt zetten? Dan moet je het onderste uit de kan halen van digitale platformen en kanalen. Sommige zijn (relatief) nieuw, andere al ingeburgerd. De gemene deler: hun toenemende populariteit. 

Mooi meegenomen is dat deze trends zich lenen voor directe verkopen en merkopbouw op  lange termijn.

Benieuwd naar de mogelijkheden? We vatten ze voor jou samen in dit artikel. Doe er je voordeel mee!

Trends in videomarketing

Video is helemaal ingeburgerd. Zo is YouTube al jaren de op een na grootste zoekmachine na zusterbedrijf Google. Mensen gebruiken de site niet alleen voor entertainment, maar evengoed om informatie op te zoeken of om bij te leren. Ja, ook over onderwerpen als real estate en investeren in vastgoed.

Waarvoor zet je videomarketing voor vastgoed in?

  • Schep sfeer op je website.
  • Plaats korte video's op sociale media.
  • Maak filmpjes met uitleg en demonstraties.
  • Zet de troeven van een woning ermee in de verf.

360 gradenvideo

Met een interactieve 360 gradenvideo toon je jouw gebouw of project van zijn beste kanten. Omdat zo'n video immersive (‘onderdompelend’) is, kunnen kijkers zich goed inleven. Geknipt voor een projectpresentatie of een rondleiding in virtuele realiteit (VR).

Met de juiste technische bagage kan je bovendien 360 gradenfoto’s combineren met video overlay: een clip die over een andere clip wordt ‘gelaagd’. Zo benut je maximaal de troeven van de VR-rondleiding, en trakteer je jouw virtuele bezoekers op een beklijvende beleving. Kijk maar naar de VR-tour van de Abdijschool van Zevenkerken.

Bekijk hier onze VR rondleiding voor de Abdijschool

 

Tv-advertenties

Smart-tv's brengen digitale marketing in de woonkamer en slaan een brug tussen online en traditionele media. Noem het een trend die teruggaat in de tijd. Een voorbeeld: jouw banners en videoadvertenties verschijnen via het Google Display Netwerk op het beeldscherm van potentiële klanten.

Short form-video

Korte video's zijn trending en gaan viraal op media zoals TikTok en Instagram Reels. Ook met YouTube Shorts bereik je een groot publiek. Perfect om je merk onder de aandacht te brengen. Of om mensen kennis te laten maken met info op je website, events of langere video's op je kanaal.

Ook als advertenties scoren ze uitstekend. Met short form-video heb je maar luttele seconden nodig om je projecten of woningrondleidingen in de kijker te zetten.

TikTok: jongerenapp wordt volwassen

Bron: Imec digimeter 2021

TikTok: jongerenapp wordt volwassen

TikTok is al lang enorm populair bij kinderen en jongeren; de voorbije maanden kreeg het platform alsmaar meer aanhang bij alle leeftijden. In 2022 groeiden de merken en gebruikers op TikTok fors. Deze cijfers van 2021 geven dan ook een eerder voorzichtige schatting:

TikTok als marketingtool

Van een medium om dansjes te delen naar een heuse zoekmachine – TikTok is matuur geworden. Mensen zoeken er ondertussen de uiteenlopendste informatie. En ja, ook video's over investeren in vastgoed, homestyling bij verkoop, architectuur … worden verslonden.

Deze marketingvoorbeelden spreken boekdelen

Deze video van een koopwoning werd 17,9K keer bekeken:

Deze video over vastgoedinvesteringen is 11K keer bekeken:

Internationale ogen kijken mee

Zelfs een 'droog' onderwerp lokt kijkers. Ga dus zeker ook aan de slag met korte, krachtige video's op TikTok. En overweeg eventueel samenwerkingen met micro-influencers om aandacht te krijgen voor je merk. Lokale influencers zijn dan weer interessant om een bouwproject te promoten. Ideaal bij de lancering van een nieuwe bouwfase of om een opendeur aan te kondigen.

Stijgend gebruik Reels en Shorts

Ook de grote mediareuzen Meta (Facebook en Instagram) en Alphabet (Google en YouTube) pikken graag een graantje mee van het succes van TikTok. Ze implementeren daarom de korte video Reels op Instagram en Facebook en YouTube Shorts.

Dat schept mogelijkheden voor jouw bedrijf, want de platforms promoten dit type video’s meer dan andere. Je winst? Meer zichtbaarheid — de eerste stap naar een betrokken community en een potentiële verkoop. Dat schept advertentiekansen.

Pinterest-marketing nog meer in trek

Bron: Imec digimeter 2021

Pinterest-marketing nog meer in trek

Pinterest is al lang geen new kid on the block meer, maar de populariteit van het medium is toegenomen. Pak je targeting en content slim aan? Dan werkt Pinterest prima voor leadgeneration voor vastgoed.
Mensen surfen vooral naar Pinterest om inspiratie op te doen, vaak in het begin van het aankoopproces. Help hen in hun zoektocht en je haalt potentiële klanten binnen.

Op Pinterest kan je actief pin boards maken met je eigen content, relevante pins verzamelen én adverteren. Omdat Pinterest andere targetingmogelijkheden biedt dan Google, Meta en LinkedIn, bereik je dus weer andere mensen van je doelgroep. Pinterest-gebruik in Vlaanderen volgens leeftijd:

Een extra reden om Pinterest te omarmen

Zelfs als je actie is afgelopen, gaan bepaalde pins nog altijd viraal. Je seizoenscampagnes of de renders van een eerste verkoopfase blijven nog maanden (gratis!) springlevend dankzij de ingebakken ‘dynamiek’ van Pinterest. Je pins worden telkens opnieuw gezien en gedeeld zodat je inspanningen ook lonen op de lange termijn.

Podcasts en streaming als marketingtools

Bron: Imec digimeter 2021

Podcasts en streaming als marketingtools

Radio is een populair medium in België: volgens een onderzoek van Media Marketing begin 2022 luisteren we dagelijks gemiddeld 5 uur naar de radio.

Streaming van muziek is in opmars: digitale radio is goed voor 30% van het totale luistervolume.

Podcasts namen de voorbije jaren een hoge vlucht, maar werden de laatste maanden nog gretiger beluisterd. Ze vertegenwoordigen ondertussen 2,4% van de dagelijkse radioluisteraars in Vlaanderen en 2,8% in Wallonië. Nog straffer: als je kijkt naar wie wekelijks of maandelijks een podcast opzet, stijgt dat getal tot 31% in Vlaanderen.

Zelf aan de slag met podcastmarketing

Een podcast starten is een slimme zet op de lange termijn. Jammer genoeg heeft niet elk bedrijf de kennis of middelen om het zelf te doen. Beschik je wel over voldoende budget? Dan kan het interessant zijn om je podcasts uit te besteden aan een communicatiebureau.

Podcastmarketing: te gast of als sponsor

Wat wél haalbaar is – ongeacht je grootte of middelen – is een medewerker als gast laten aanschuiven bij een podcast die relevant is voor je doelgroep. Zo profiteer je van gratis bereik, en plaats je nadien eventueel stukjes van de podcast op je sociale media. Je zou er zelfs korte video's van kunnen maken.

Sponsoring is ook een slimme zet. Denk maar aan reclame voor een nieuwbouwproject in een podcast over investeren, of een podcast over softwaretools voor makelaars.

'Radio'-advertenties op Spotify

We zeiden het al: 30% van de radioluisteraars kiest voor de digitale variant. Spotify is veruit de populairste streamingdienst. Bovendien kan je er op adverteren: gebruikers met een gratis account (ongeveer een derde van alle gebruikers) krijgen reclame voorgeschoteld tussen de muziek en de podcasts.

Anno 2022 op de radio adverteren? Check Spotify advertenties.

Bonustip: best practice voor jouw online marketingmix

Investeren in trending tools en kanalen is goed om je marketing en merkbekendheid te versterken, maar zorg er eerst voor dat de basis goed zit. Zonder stevig fundament lonen je andere communicatie- en marketinginspanningen onvoldoende.

 

Lees hier onze tips

Blijf altijd bij

Hoe, waarvoor en wanneer zet je elk van die online kanalen in? Dat is de moeilijkheid van digitale marketing want de populariteit verschuift snel. Gelukkig sta je er niet alleen voor: Hooox is jouw marketing- en communicatiepartner die de juiste kanalen op de juiste manier en het juiste moment inschakelt.

Onze experts helpen jou als vastgoedspeler om:

  • efficiënte marketingcampagnes op te zetten – klassiek en digitaal;
  • ijzersterke communicatietrajecten te bouwen – van opstart tot commercialisatie.

En dat alles volledig technologisch én strategisch onderbouwd. Laten we kennismaken!

 

Bekijk alle solutions


Deel dit artikel:

Hooox gebruikt jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de diensten te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren. Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste algemene voorwaarden en cookieverklaring gelezen te hebben.