WELL in vastgoed: een nieuwe hype?

"Een label als competitief voordeel binnen het vastgoed."

De vastgoedsector evolueert mee met de veranderende noden in de samenleving, maar met de verstrengde energienormen lijkt elk nieuwbouwproject wel ecologisch en “groen”. De vraagt rijst dus waarmee een project zich kan differentiëren. Uit de Verenigde Staten kwam een nieuwe wind: het WELL-certificaat. We spraken met Project Manager Laura voor wat meer uitleg.

Dag Laura, kun je misschien eerst het WELL-certificaat even kort uitleggen? Is het een nieuw duurzaamheidslabel?

Het WELL-certificaat is geen vervanger voor labels zoals BREEAM of BEN, maar werkt eerder complementair. Het focust niet enkel op de duurzaamheid van het gebouw, maar hanteert een meer holistische aanpak voor de algemene gezondheid, productiviteit, en het welzijn van de gebruiker.

Interview met onze experte Laura

Dus niet enkel duurzaamheid, waar wordt er dan wel naar gekeken om het certificaat toe te kennen?

Op basis van tien pijlers wordt de positieve invloed van het gebouw op de gebruiker gemeten: lucht, water, voeding, licht, beweging, comfort, mind, geluid, materiaal, en community. Per pijler zijn er een aantal richtlijnen: daglichttoetreding, duurzame materialen, maar ook promotie van gezonde voeding of ook mental health awareness.  Het gaat echt over een langetermijnvisie die ook gedragen moet worden door de gebruiker.

Bij BREEAM zijn er verschillende niveaus die je kan behalen, is dat hier ook zo?

Ja, dat wel. Om een WELL-certificaat te krijgen, moet een gebouw beantwoorden aan allerlei precondities. Daarnaast krijgt het extra punten voor elke optimalisatie, en aan de hand van die punten wordt er bepaald of het gebouw een brons, zilver, goud of platinum label krijgt.

Het klinkt als een interessante vernieuwing, slaat het certificaat aan?

Het aantal WELL projecten groeit snel, ook in Europa. In enkele jaren tijd werden meer dan 100 projecten geregistreerd in Frankrijk, 57 in Nederland, 11 in Duitsland. In het Verenigd Koninkrijk zien we het echt boomen: tot wel 1.322 projecten vroegen een WELL-certificaat aan. De Belgische markt lijkt in vergelijking daarmee wat achter te komen; voorlopig bevestigde enkel het Franse bedrijf Plastic Omnium een WELL-gecertificeerd gebouw te plaatsen in Brussel.

Voorbeelden van WELL-gecertificeerde gebouwen vinden we dus voorlopig nog vooral in het buitenland?

Dat is correct. In Rotterdam behaalde het kantoorgebouw Blaak16 het Gold-niveau. Klimaatplafonds garanderen een continue comfortabele temperatuur. Het Parijse Ampère E+ gebouw ging nog verder: samen met het Belgische bedrijf BioOrg werd geëxperimenteerd met een nieuwe methode om lucht te zuiveren door micro-organismen. Daardoor behaalde het gebouw het Platinum label.

Focust het label enkel op kantoorgebouwen?

Neen, we vinden voorbeelden van residentiële projecten nog voornamelijk in de Verenigde Staten of China, maar ook in Europa zijn er al een paar, bijvoorbeeld in Spanje, Frankrijk, en Italië.

In België is WELL nog niet zo bekend, maar dat is volgens jou onterecht? 

Wat WELL zo uniek maakt, is dat het een antwoord probeert te bieden op de menselijke kant van vastgoed. Het brengt een platform om na te denken over hoe the new way of working and living ook ondersteund kan worden door vastgoed.

Moet er in kantoorplannen al rekening gehouden worden met een derde genderneutrale toiletruimte? Kunnen slaapkamers tussen bepaalde uren radiosignalen tegenhouden voor een betere slaapkwaliteit? Het zijn maar kleine voorbeelden, maar een discussie die verder gaat dan smart services of energiezuinigheid zou volgens mij ook dringend in België ingevoerd moeten worden, ja.

Is België al klaar voor WELL?

Het WELL-certificaat biedt duidelijk een meerwaarde voor de gebruiker, en dat geeft dan ook een direct voordeel voor de ontwikkelaar?

Zeker, net omdat het nog nieuw is in België, biedt het WELL-certificaat een uitzonderlijk voordeel in de verkoop. Het wordt dan wel belangrijk dat correct te communiceren.

Hoe bedoel je?

De koper van vandaag laat zich niet meer strikken door een label dat snel op een veel te drukke flyer werd geplakt, maar is kritischer en gaat vergelijken. Authentieke ervaringen en een aaneenhangende marketingstrategie worden net zoveel belangrijker.

Een sterke communicatie begrijpt de doelgroepen en spreekt die met behulp van aangepaste tools op een persoonlijke manier aan. Waarom bijvoorbeeld niet eens een vers sapje in de plaats van een flyer, een pop-up op de website die je eraan herinnert voldoende te bewegen, of een grote planten-muur op de werfafsluiting?

Maar hoe zoiets te communiceren, weten jullie wel, vermoed ik?

(lacht) Inderdaad. We werkten al een communicatiestrategie uit voor een nieuw WELL gebouw in Luxemburg en in Roemenië. Hoe we dat exact aangepakt hebben, kun je binnenkort ook lezen op onze website.

Meer weten?

Graag advies van onze experten over hoe je jouw project het beste op de markt kan zetten? We helpen je met plezier!

Contacteer ons


Deel dit artikel:

Hooox gebruikt jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de diensten te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren. Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste algemene voorwaarden en cookieverklaring gelezen te hebben.