Print is hot

Deloitte ontdekte dat 89% van de Belgen reclamefolders leest. Temidden van al dat digitaal geweld is het voor de consument dan ook een verademing om lekker offline in de zetel te ploffen met papieren leesvoer. Kortom, drukwerk behoudt zijn welverdiende plaats in een gezonde marketingmix. 4 weetjes over print!

1. Zeg niet lettertype tegen logotype

Een van de vele factoren die de look & feel van je papieren brochure bepalen, is het lettertype. Een lettertype wordt weleens verward met een logotype, daarom een woordje uitleg. Een lettertype is een familie van letters in dezelfde stijl. In je tekstverwerker vind je er talloze, zoals Times New Roman of Calibri. Vaak is een lettertype de basis voor een logotype. Een logotype is een logo dat bestaat uit letters. De grafisch ontwerper doet kleine aanpassingen aan de letters waardoor je een uniek, op maat gemaakt logo krijgt.

De letter is je merk

Het is verbazingwekkend hoeveel emotie je kwijt kan in een logotype. Een handgeschreven letter zoals in het logotype van Coca-Cola oogt bijvoorbeeld veel warmer en vriendelijker dan een recht, strak lettertype. Dat Facebook koos voor kleine letters is ook geen toeval: kleine letters geven een toegankelijke, vertrouwde indruk. Ook de kleur roept bepaalde associaties op. Rood kan gepassioneerd maar ook agressief overkomen, terwijl blauw traditioneel staat voor betrouwbaarheid. Een logotype moet de persoonlijkheid van jouw bedrijf of project weerspiegelen en je doelgroep aanspreken. Ga er dus niet te licht over.

Een afbeelding is geen must

Sommige bedrijven gaan er ten onrechte van uit dat een logo om een afbeelding vraagt. Een afbeelding kán een meerwaarde zijn, maar is geen must. Het belangrijkste is dat de afbeelding en de naam elkaar naar een hoger niveau tillen. Bovendien zijn een afbeelding én een logonaam én een baseline vaak overkill. Hou bepaalde zaken enkel voor je huisstijl.

2. Ga gerust voor gerecycleerd papier

Herinner je je het weinig aantrekkelijke bruingrijze recyclagepapier uit je schooltijd nog? Dat is gelukkig verleden tijd. Door de huidige technieken zijn de vezels niet meer zo zichtbaar. Kies dus gerust voor ecologisch recyclagepapier.

5 goede redenen voor recyclagepapier

  1. Fabrikanten van gerecycleerd papier zoeken hun oud papier dicht bij huis. Dat zorgt voor minder transport en dus minder uitstoot.
  2. Papier kan je tot 7 keer recycleren, en dat verkleint de afvalberg.
  3. Omdat je makkelijker pulp maakt van papier dan van hout, is het productieproces voor recyclagepapier korter. En dat scheelt in water- en elektriciteitsverbruik.
  4. Niet elk recyclagepapier heeft hetzelfde doel. Wit recyclagepapier, voor bv. printers, wordt gemaakt van kantoorpapier. Grijs recyclagepapier wordt gemaakt van o.a. oud verpakkingsmateriaal. Door een onderscheid te maken, moet de fabrikant minder witmakende chemicaliën gebruiken.
  5. Bij het recycleren komt er geen nieuwe CO2 vrij. Recyclage is dan ook niks meer dan gebruik maken van grondstoffen die er al zijn. Dat is budgetvriendelijk én economisch.

3. Wat is het verschil tussen offset en digitaal printen?

Offset: de populairste

Bij offset brengt de drukker een beeld aan op een aluminiumplaat. Daarna wordt de plaat vochtig gemaakt. Alle delen van de plaat waarop geen beeld is, nemen het vocht op. Daarna wordt de plaat ingesmeerd met een vettige inkt. De vochtige delen, die zonder beeld, stoten de inkt af. Daarna wordt de inkt op een rubberen doek gedrukt en drukt het doek het beeld op papier. Offset wordt vooral gebruikt voor grote oplages.

Digitaal: de snelste

De vaste kosten van digitaal drukken zijn lager dan bij offset, maar de variabele kosten per drukvel zijn dan weer veel hoger. Daarom is digitale print vooral interessant voor kleine oplages. Digitaal drukken is ook veel sneller. Ideaal dus voor bestellingen met een nijpende deadline. Let er wel op dat er bij digitale print een kleurverschil kan zijn. Kies dus consequent voor dezelfde druktechniek voor al je drukwerk.

4. Hoe snel mag ik mijn drukwerk verwachten?

Na de finale goedkeuring wordt het papier besteld en de druk voorbereid en uitgevoerd. Daarna krijgt het drukwerk de tijd om volledig te drogen. Meestal ligt je drukwerk na zo’n 2 weken klaar, maar dat hangt af van de druktechniek.

Meer weten?

Graag advies van onze experten over hoe je jouw project het beste op de markt kan zetten? We helpen je met plezier!

Contacteer ons


Deel dit artikel:

Hooox gebruikt jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de diensten te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren. Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste algemene voorwaarden en cookieverklaring gelezen te hebben.