28/11/2016

MAPIC 2016: Eerste succesvolle Vlaamse aanwezigheid!

United by Retail

MAPIC is de jaarlijkse hoogmis voor retail vastgoed in Cannes waar honderden steden, retailers en vastgoedontwikkelaars samenkomen. Een plek waar bijna 10.000 bezoekers uit de hele wereld aanwezig zijn, waar grote retail dossiers worden voorgesteld aan investeerders en waar kennis wordt uitgewisseld over architecturale en technologische vooruitgang inzake retail.

Na een samenwerking van bijna tien jaar met de stad Gent en Antwerpen op de MIPIM beurs, is het niet zonder gevoel van fierheid dat de Flanders Development Group en hooox er voor de eerste maal in slaagde om een collectieve samenwerking uit de grond te stampen op MAPIC. Dit initiatief was trouwens nooit mogelijk geweest zonder de visie en steun van Schepen Christophe Peeters (stad Gent) en schepen Koen Kennis (stad Antwerpen) en de bijdrage van enkele sterke Vlaamse private spelers actief in de retail sector. Onder een gemeenschappelijk merk “Antwerp | Ghent – United by Retail” werden tal van contacten gelegd met retailers uit de hele wereld om ze warm te maken om hun merken in Gent en/of Antwerpen te introduceren.

img_9651

Co-creatie

Het centrale idee van dit initiatief was om collectief naar buiten te komen en een context te creëren waar publiek en privaat, steden en ontwikkelaars, op een ongedwongen manier een visie kunnen delen en evenwichten kunnen zoeken om onze markt beter te beschermen naar de toekomst toe en om het attractiever te maken voor zowel de bewoners als internationale retail merken. Wat het meeste opviel waren de serene en toekomstgerichte debatten over gevoelige punten zoals mobiliteit. We leven misschien in het informatietijdperk, maar het is toch merkwaardig hoe informatie tussen publiek en privé onvoldoende wordt uitgewisseld wat vaak leidt tot onbegrip en frustratie. MAPIC was een moment waar voor iedereen co-creatie en participatie realiteit werden.

Shopping Experience

Naast de stand van United by Retail en diverse netwerkmomenten, werd eveneens een boeiende conferentie opgezet om samen met de Belgian Luxembourg Council of Retail and Shopping Centers (BLSC) buitenlandse spelers te informeren over het potentieel van onze steden. Naast Antwerpen en Gent werden eveneens Brussel, stad Luxemburg en Bergen vooropgesteld tijdens presentaties waarin concrete cijfers, visies en projecten werden gepresenteerd. De rode lijn doorheen alle presentaties en in het algemeen in Cannes was zonder enige twijfel experience shopping.  Om succesvolle retail initiatieven te lanceren in steden, wordt het steeds belangrijker om de shopper meer te bieden dan een pure shopping functie. Een trip naar de stad –bevat steevast ook een culturele of entertainment dimensie. Deze tendens is trouwens ook duidelijk merkbaar in de hernieuwde positionering van de meeste shopping centers en retail parken.

De beslissing van Gent en Antwerpen om hun steden te gaan verdelen in sfeergebieden is natuurlijk een direct gevolg van de nieuwe behoefte naar meer ervaring.

Retail innovatie en e-commerce

Opvallend is ook dat innovatie in retail een prominente plaats krijgt bij de organisatoren van  MAPIC. Zo werd er veel aandacht besteed aan jonge bedrijven die disruptieve ideeën en technologieën proberen te introduceren in de retail markt. Centraal staat natuurlijk de digitalisatie van processen in termen van asset management of CRM systemen om klanten aan zich te binden.

De impact van e-commerce is natuurlijk ook een belangrijk thema. Maar die hoeft niet steeds negatief te zijn. Zo zien we steeds vaker online merken die een brick & mortar strategie ontwikkelen om ook fysiek aanwezig te zijn bij hun klanten. Nieuw is het principe van Fygitale retail, waarbij een klant tegelijk een fysiek als een digitaal proces doorloopt tijdens zijn aankoopmomenten. Er wordt trouwens ook voorspeld dat door e-commerce de vraag naar XXL distributiecentra zal toenemen. Voor meer proximiteit en een lichtere mobiliteit, werken de steden Gent en Antwerpen trouwens ook aan slimme logistieke centra zodat het vrachtvervoer niet meer tot binnen in de stad moet rijden, maar hun goederen geleverd worden net buiten de stadscentra. Nadien worden de pakketten verdeeld in kleinere hoeveelheden en gedistribueerd in de binnenstad met duurzame transportmodi zoals fietsen. Dit systeem laat retailers trouwens toe om hun stock te decentraliseren op locaties waar de prijs per m² veel goedkoper is dan in de binnenstad.

 

Belgische markt

Hoe staat het met de grote Belgische shoppingcentra? Twee grote projecten, Médiacité in Luik en Docks Bruxsel staan te koop en twee nieuwe projecten kondigden een lanceringsdatum aan: Uplace hoopt in 2019 te kunnen beginnen bouwen en Mall of Europe (sluitstuk van het Neo project aan de Heizel) wil openen in 2021.

Ondertussen staan er ook al 80 retail parken in België en ook daar worden jaarlijks 2 à 3 nieuwe parken verwacht, ook al worden die iets kleiner dan vroeger.

Het Franse kledingmerk Kiabi kondigde ook aan dat ze met twaalf nieuwe winkels sterk willen groeien in België.

ShareContinue reading

our latest blog posts