16/11/2016

AR & VR World, wat ons bij bleef!

Virtual & Augmented Reality voor dummies

Voor de leken onder onze lezers, misschien eerst een woordje uitleg: VR staat voor Virtual Reality en AR voor Augmented Reality. Het verschil is soms verwarrend, maar in grote lijnen komt het er op neer dat een VR-ervaring een volledige onderdompeling is in een bepaalde wereld. Deze wereld kan het resultaat zijn van 360° video-opnames of van een met de computer gebouwde 3D omgeving. Zo kan u via VR ‘deelnemen’ aan een skydive of zwemmen tussen haaien alsof u er zelf bij was, maar kunt u eveneens een museum virtueel bezoeken of een nieuw appartement ontdekken. Om te genieten van een VR experience heeft u meestal één of andere VR bril nodig.

Augmented Reality daarentegen is een combinatie van realiteit met een virtueel laagje bovenop. Het meest bekende voorbeeld is Pokémon Go, waarbij je via de camera van je smartphone op zoek gaat naar Pokémon in de reële wereld. Gelukkig zijn er ook meer relevante applicaties, vnl uit de automobiel en industriële wereld. Zo worden technici bv. geassisteerd door AR bij complexe handelingen.

pexels-photo-166055

pokemon-pokemon-go-mobile-trends-smartphone-163042

Waar staan VR en AR vandaag? 

Op de vroege Eurostar op weg naar Londen reist ook PJ Bouten, de CEO van Showpad en oprichter van In The Pocket mee. Dat bedrijf heeft dus ook een groot geloof in VR technologie. Dit sterkt ons in de overtuiging dat VR een toekomst heeft en zeker in de vastgoedsector waarin we het al jaren toepassen. De hoofdvragen voor hooox luiden dan ook: Wat zullen de volgende stappen zijn in de vastgoedmarkt? Welke software en hardware oplossingen hebben het meeste succes op slagen en welke nieuwe businessmodellen zullen hieruit ontstaan?

Opvallend was de nog vrij bescheiden schaal van de VR & AR beurs. Ondanks het feit dat de technologie al enkele jaren bestaat, blijft het nog een marginale markt met vele kleine spelers die munt willen slaan uit deze nieuwe technologie. Maar de aanwezigheid van enkele grote spelers als Huawei en Samsung en de recente investeringen van Google en Facebook tonen aan dat  ook de grotere spelers geloven in deze technologie.

18197-vr-ar-web-banners2
VR in vastgoed?

Wat ook opviel is het breed spectrum waarin de VR & AR wereld actief is: autobouwers, navigatiespecialisten, medische experten, filmproducenten, …

Een eerste vastgoedgerelateerde ontwikkeling heeft betrekking met de bouw. De helmen worden voorzien van AR brillen zodat complexe situaties of montagetechnieken op het terrein kunnen bekeken worden door de technische ploegen.

Het aantal aanwezige bedrijven actief in vastgoed simulaties was laag en niet steeds innoverend, met uitzondering van het Belgische Around Media. Vernieuwend was een demo van Around Media waarbij een 3D appartement in real-time op maat kan worden aangepast: terwijl de bezoeker rondwandelt, kan hij het parket aanpassen of de kleuren van muren veranderen. Een mooi staaltje real-time technologie op basis van Unreal Engine. Meubels aanpassen lukt voorlopig nog niet.

 

knipsel
Real-Time opent nieuwe mogelijkheden

De discussie tussen real-time en pre-rendered technologie is fundamenteel. Een pre-rendered oplossing laat iemand toe om om 360° te draaien van op vaste punten. Het voordeel is dat deze technologie gemakkelijk geïntegreerd kan worden in een app of een website, het nadeel is dat er geen echte interactiviteit kan ingebouwd worden. Terwijl real-time technologie, overgewaaid uit de gaming sector, net veel meer interactiviteit toelaat, maar anderzijds veel meer processorkracht nodig heeft en dus niet draait op een smartphone.

Waarschijnlijk brengt Unity, een open-source 3D engine voor draagbare toestellen, binnenkort soelaas. Unity concentreert zich vandaag nog steeds meer op games, maar de software laat programmeurs toe om om vrij realistische 3D scenes te creëren en die on the fly te laten customiseren.

Hype of toekomst?

Volgens Forrester is het aantal verkochte VR brillen op vandaag 1 miljoen. Dit lage cijfer staat in schril contrast met de groeicijfers van bv. de smartphones bij de lancering. Anderzijds investeren grote internetbedrijven als Google en Facebook miljarden in de markt omdat ze geloven dat VR en AR het nieuwe internet worden. Ook opvallend is hoe de filmindustrie met veel interesse kijkt naar de VR en AR technologie. Mogelijk zijn ze op zoek naar een contentmodel dat aangepast is aan de nieuwe jonge gebruiker, maar waarschijnlijk zien ze hierin ook een manier om hun duur gemaakte content te beschermen tegen piraterij. Wanneer bedrijven als Boeing en Dassault met succes VR en AR technologie kunnen uitrollen, is dit ook een niet te ontkennen signaal. Het is waarschijnlijk nog te vroeg om een oordeel te vellen, maar het is vast en zeker een beloftevolle technologie!

knipsel2

knipsel123

Op terugreis van Londen lees ik in WIRED magazine over de vroegere oprichter van Second life, een online 3D wereld met een miljoen gebruikers dat sterk groeide tussen 2003 en 2006. Nu de VR technologie au sérieux wordt genomen, besloten dezelfde ondernemers om opnieuw te beginnen met virtuele werelden als High Fidelity en Sansar. Het verschil is nu dat deze 3D werelden niet meer via pc worden bekeken en op servers gehost, maar worden bekeken door VR brillen en als open technologie in de cloud worden gehost. Nog een bewijs dat VR & AR zeer diverse toepassingsgebieden  dekken. Ik ben er ondertussen van overtuigd dat het moeilijk denkbaar is dat deze nieuwe vorm van interface zou verdwijnen. Bij hooox experimenteren we al jaren rond VR en we integreren in 50% van onze dossiers een VR component, omdat het op vandaag een ideale conversietool blijkt te zijn om de aarzelende koper over de meet te trekken. Meer informatie hierover vindt u op onze hoooxVR webpagina.

Ondertussen starten we ook diverse pilootprojecten rond real-time VR applicaties. Het zal niet lang leer duren voor een koper in een nieuwbouwappartement zijn eigen keuken, sanitair en materialen zal kunnen kiezen uit een lijst die door de bouwheer ter beschikking wordt gesteld.

Project Tango voor bestaand vastgoed

Voor  bestaand vastgoed is VR minder voor de hand liggend door de simpele reden dat er meestal geen 3D model van het gebouw bestaat. Maar daar komt ook verandering aan. Google werkt in alle stilte aan project Tango. Deze technologie laat u toe om met een smartphone uw interieur in 3D te scannen. Nadien kan u perfect objecten importeren zoals meubels of een virtueel huisdier. De grens tussen realiteit en virtualiteit vervaagt verder dankzij deze innoverende AR technologie.

Die bestaan in diverse vormen en prijzen: het begint met de google cardboard of kleine lenzen die u bevestigt op het scherm van uw smartphone, de duurdere draagbare modellen van Samsung tot de high-end systemen zoals Oculus Rift en HTC Vive, maar die vergen een zware grafische kaart die je enkel vindt in de betere gaming pc’s en zijn verre van draadloos. De toekomst zal uitwijzen welke hardware het zal halen, maar wij wedden momenteel voornamelijk op de draagbare systemen gezien deze met veel meer mensen kunnen gedeeld worden.

Heeft u ook interesse VR?
Contacteer ons voor een gesprek en we kijken hoe we u kunnen helpen.

  +32 (0)9 334 68 44  |    info@hooox.com

ShareContinue reading

our latest blog posts